ro en de fr it es

Luni – Vineri 10.00 – 19.00

Informatii contact

© Dentpriority 2022, All Rights Reserved.

Awesome Image

Parodontologie

Boala parodontală

Parodontoza, așa cum este denumită popular, este considerată una dintre cele mai grave boli ale dinților. Afecțiunea este cauzată de o infecție care afectează gingia și osul maxilar, acele elemente care susțin dintele. Lăsată netratată, boala parodontală duce la pierderea dinților. Cu siguranță vă întrebați cum apare această boală care afectează tot mai mulți oameni în ultimii ani. Statistic, 20% din populația adultă a lumii suferă de o formă agresivă a parodontozei.

Cum apare boala parodontală?

Sunt mai mulți factori care favorizează apariția bolii, însă unul singur rămâne pe primul lor: placa bacteriană. Din acest motiv, periajul zilnic este necesar. Placa bacteriană se depune pe dinte. Dacă igiena orală este deficitară se transformă în tartru, iar acesta nu mai poate fi indepărtat cu un simplu periaj. De asemenea, dacă tartrul nu este îndepărtat de către medicul stomatolog afectează osul maxilar. Acesta se retrage și odată cu el se retrage și gingia. Dintele își pierde susținerea și cade. Ca orice afecțiune și boala parodontală are mai multe stadii de evoluție: gingivita, parodontita superficială și parodontita profundă. Gingivita este o afecțiune reversivilă, însă ultimele 2 stadii ale bolii sunt ireversibile. Dacă în cazul gingivitei tratamentul este mult mai simplu și în general necesită eliminarea factorilor responsabili de apariția bolii, respectiv placa bacteriană și tartrul, în cazul parodontozei tratamentul este complex. Din acest motiv, pacienții trebuie să vină la stomatolog la primele semne de disconfort, pentru că tratamentul timpuriu este foarte important în gestionarea afecțiunii.

Etapele de tratament în cazul parodontozei

Cu cât boala este diagnosticată într-un stadiu incipient cu atât tratamentul este mai puțin complex. În primă fază se va indepărta placa bacteriană de la nivelul dinților și rădăcinilor acestora. Tratamentul nechirurgical constă în detatratul și eliminarea pungilor gingivale sub anestezie locală. În funcție de stadiul bolii, procedura poate fi combinată cu tratament cu antibiotic sau aplicații locale de antiseptic și cu tratamente LASER. În stadiile avansate ale bolii, medicul stomatolog poate propune intervenții chirurgicale complexe. Trebuie să curețe, sub anestezie locală, de tartru și țesut infectat zonele la care nu ajung tratamentele nechirugicale. Atunci el aplică proceduri precum: chiuretaj subgingival, gingivectomii, operatii cu lambou, adiţii osoase, aplicare de subsţante pentru regenerare tisulară.