ro en de fr it es

Luni – Vineri 10.00 – 19.00

Informații contact

© Dentpriority 2024, All Rights Reserved.

Contraindicații în timpul purtării aparatului dentar fix

Aparatul dentar fix este o metodă populară și eficientă de a alinia dinții și de a îmbunătăți aspectul zâmbetului. Cu toate astea, purtarea unui aparat dentar fix poate avea unele contraindicații. În acest articol, vom descoperi câteva dintre acestea și ce trebuie să faci în cazul în care te confrunți cu aceste situații.

Ce este aparatul dentar fix?

Aparatul dentar fix este un dispozitiv ortodontic folosit pentru a corecta problemele de aliniere a dinților și a maxilarelor. Acesta este compus dintr-o serie de bracketuri (piese metalice sau ceramice) și arcuri, care sunt legate de dinți cu ajutorul unor ligaturi sau sistemul de fixare (sistemul autoligaturant).

Aparatul dentar fix are rolul de a aplica presiune asupra dinților și de a-i muta într-o poziție corectă. Acesta este indicat pentru pacienții care prezintă probleme de supraaglomerare, dinți strâmbi sau poziționați greșit, probleme de ocluzie sau de aliniere a maxilarelor. În funcție de gravitatea problemelor ortodontice, aparatul dentar fix poate fi purtat între câteva luni și câțiva ani.

Care sunt contraindicațiile în timpul purtării aparatului dentar fix:

Probleme cu gingiile sau dinții

Înainte de a purta un aparat dentar fix, trebuie să ai o igienă orală bună și să te asiguri că nu există probleme cu gingiile sau dinții. Dacă ai o infecție gingivală sau o carie dentară, acestea trebuie tratate înainte de a începe tratamentul cu aparat dentar. În caz contrar, aparatul dentar poate agrava aceste probleme și poate duce la infecții sau chiar la pierderea dinților.

Boala parodontală

Boala parodontală este o problemă comună în rândul adulților și poate fi o contraindicație pentru purtarea unui aparat dentar fix. Boala parodontală poate provoca pierderea osului și poate face mai dificilă mutarea dinților cu ajutorul aparatului dentar. În cazul în care suferi de o boală parodontală, trebuie să discuți cu ortodontul tău înainte de a începe tratamentul.

Sensibilitate la metale

Unele persoane pot fi sensibile la metalele din care sunt fabricate aparatele dentare fixe. Acest lucru poate duce la iritații ale gurii, ale gingiilor și ale obrajilor. Dacă ești sensibilă la metale, trebuie să discuți cu ortodontul tău pentru a vedea dacă există opțiuni alternative la aparatele dentare tradiționale.

Probleme cu vorbirea sau cu mestecarea alimentelor

Purtarea unui aparat dentar poate face dificilă vorbirea sau mestecarea alimentelor în primele săptămâni sau luni. În cazul în care aceste probleme persistă sau devin severe, ar trebui să discuți cu ortodontul tău pentru a găsi o soluție.

Înțepenirea aparatului dentar

În cazuri rare, aparatul dentar fix se poate înțepeni în timpul purtării. Acest lucru poate fi foarte dureros și poate provoca daune la nivelul dinților sau gingiilor. În cazul în care aparatul dentar rămâne blocat, trebuie să contactezi imediat ortodontul tău.

Dent Priority este clinica stomatologică de care ai nevoie pentru a avea parte de un zâmbet minunat. Poți apela cu cea mai mare încredere la aceasta clinică și vei avea parte de cel mai bun aparat dentar.

În concluzie, purtarea unui aparat dentar fix poate fi o soluție excelentă pentru a îmbunătăți aspectul zâmbetului și pentru a alinia dinții.