ro en de fr it es

Luni – Vineri 10.00 – 19.00

Informatii contact

© Dentpriority 2022, All Rights Reserved.

Awesome Image

Ortodontie

Suntem obișnuiți să vedem Ortodonţia ca pe acea ramură a stomatologiei care se ocupă cu îndreptarea dinților. Noi vă spunem că este mai mult decât atât, pentru că medicul ortodont are rolul important de a diagnostica și trata poziția incorectă a dinţilor şi oaselor maxilare. Cele mai multe dintre anomaliile dento-maxilare sunt reprezentate de malocluzia dentară, în termeni populari mușcătura greșită. Atunci când pacientul nu are o mușcătură corectă dinții nu au contactul corespunzător și ajung să se fractureze. De asemenea, aceste anomalii modifică simetria feței și, odată rezolvate, chipul își recapătă armonia, zâmbetul este perfect, iar funcționalitatea danturii devine normală. Aparatul dentar este cel cu ajutorul căruia se pot îndrepta toate aceste probleme la aproape orice vârstă.

De la ce vârstă se poate purta aparat dentar?

Medicii ortodonți din clinica stomatologică DENTPRIORITY au soluții pentru fiecare pacient în parte pentru că la noi fiecare plan de tratament este personalizat. Dacă vorbim despre copii, trebuie să știți că un aparat dentar mobil poate corecta în perioada de creștere discrepanţele maxilarelor. De asemenea, ajută la ghidarea erupţiei dinţilor permanenţi cât mai aproape de poziţia lor corectă. În acest fel timpul necesar unui tratament ortodontic ulterior se reduce semnificativ.

În cazul adulților, aparatul dentar corectează malocluzia, poate indrepta dinții cu spații foarte mari între ei, poate corecta strungăreața sau dinții rotiți față de axul lor normal. De asemenea, cu ajutorul aparatului dentar medicul ortodont poate aduce pe arcadă dinți definitivi care au rămas blocați în os. Există, însă, și cazuri în care tratamentul ortodontic este necesar pentru pregătirea preprotetică, înaintea unei intervenții de implant, când este necesară repoziționarea dinților. Totodată, aparatul dentar este util și  pentru stabilizarea ocluziei în cazul persoanelor cu afecțiuni parodontale.

Tipuri de aparate dentare

Aparatele dentare invizibile

Aparatul dentar invizibil reprezintă unul dintre cele mai moderne tratamente de îndreptare și indreptare a dinților înghesuiți. Aparatul ortodontic este total diferit. Aproape invizibil, aparatul dentar invizibil este format dintr-un set de gutiere transparente și personalizate, iar amprenta este realizată cu ajutorul scanării 3D. Gutierele sunt făcute computerizat în Germania și corespund unor poziţii succesive ale dinţilor pe măsură ce aceștia se deplasează către poziția corectă.  Trebuie purtat continuu timp de două săptămâni cu pauzele de masă și cele pentru igiena orală, repectiv 22 de ore din 24. Este simplu de folosit, este mobil, nu afectează gingiile, iar dantura poate fi spălată cu ușurință. Vizitele la medicul stomatolog sunt mult reduse, iar evoluția tratamentului poate fi monitorizată digital, de pe orice smartphone, prin intermediul aplicației Dental Monitoring. Este important de știut că acest tip de aparat dentar nu se pretează la orice fel de problemă ortodontică, iar prețul lui pornește de la 3 000 de euro.  

Aparatele dentare mobile

Aparatul dentar mobil este recomandat în special copiilor și poate fi purtat de către aceștia încă de la vârsta de 4 ani. Este folosit pentru stimularea creşterii arcadelor, pentru indreptarea şi îndepartarea dinţilor sau pentru corectarea formei maxilalelor. Este extreme de ușor de purtat pentru că micul pacient îl poate scoate oricând pentru igienizarea dinților. Sunt alte dispozitive, activatoarele, care se poartă doar în timpul nopţii şi câteva ore ziua în timpul liber. Există posibilitatea ca purtarea acestor aparate mobile să reprezinte o etapă anterioară purtării unui aparat fix după erupţia completă a tuturor dinţilor definitivi.

 Aparatele dentare fixe

Aparatele ortodontice fixe se aplică pe dinții definitivi, iar acestea sunt îndepărtate numai la sfârșitul tratamentului. Până în acel moment nu sunt date jos de pe dinți. Ele se pot aplica de la vâsta de 12 ani. Pentru pacienții care poartă acest tip de aparat dentar este foarte importantă igiena. Nerespectarea regulilor de igienă poate duce la apariţia gingivitelor, a petelor albe-cretoase dentare şi chiar a cariilor dentare.

  • Bracket-urile sunt cimentate pe exteriorul dinților, pe toată durata tratamentului ortodontic
  • Bracket-ul poate fi confecționat din metal sau dintr-un alt material cu mult mai estetic cum ar fi ceramica sau safirul
  • Igiena corespunzătoare și controalele regulate sunt extrem de importante și fac diferența între rezultatul dorit și unul mai puțin satisfăcător

Aparatul de contenţie

Odată încheiat tratamentul ortodontic dantura trebuie menținută frumoasă și sănătoasă. Pentru asta este nevoie de aparatul de contenție cu ajutorul căruia se vor stabiliza dinții în noua lor poziție. Cu toate că dinții sunt poziționați și indreptati corect după tratamentul ortodontic, aceștia au tendința de a se deplasa și din păcate acest lucru se întâmplă în majoritatea cazurilor. Aici intervine rolul aparatului de contenție care obișnuiește dinții cu noua lor poziție. Este foarte important ca pacienții să îl poarte corect și constant pentru că este la fel de important ca și tratamentul ortodontic principal.

Aparatul de contenție poate fi:

  • Fix
  • Mobil

Aparatul de contenție fix este reprezentant de o sârmuliţă fixată pe interiorul dinţilor. Cel mobil este o gutieră din plastic, transparentă și care acoperă dinții integral. Medicii ortodonți recomandă purtarea aparatului de contenție pentru o perioadă cel puțin egală cu durata tratamentului ortodontic. În cazurile grave, dispozitivul trebuie purtat toată viața.