ro en de fr it es

Luni – Vineri 10.00 – 19.00

Informații contact

© Dentpriority 2024, All Rights Reserved.

Aftele bucale

Aftele bucale sunt acele mici formațiuni dureroase care au o culoare albă și care sunt înconjurate de o zonă roșiatică. Acestea apar pe mucoasa cavității bucale precum: pe cerul gurii, la baza gingiilor, pe limbă sau pe suprafața internă a obrajilor sau la marginea limbii iar evoluția lor va duce până la urmă la ulcerare.

Aftele pot apărea individual sau în număr mai mare și oferă un sentiment de dinsconfort care durează timp de câteva zile. Aftele bucale sunt recurente iar specialiștii cred că la baza acestora stau probleme ale sistemului imunitar, infecții bacteriene sau virale. Alți factori care pot influența apariția aftelor sunt: stresul, traumele, alergiile, fumatul, vitaminele sau carențele de fier.

Vindecarea aftelor bucale are loc în termen de 7-10 zile dar recidivează destul de des. Se va putea obține o ameliorare temporară cu ajutorul unguentelor topice sau prin folosirea calmantelor care sunt eliberate fără prescripție. Persoanele cele mai predispuse sunt copiii și adulții care au o vârstă de până la 40 de ani.

Tipuri de afte bucale

Aftele bucate se pot manifesta sub mai multe forme. Cele mai cunoscut tipuri de afte bucale sunt cele : minore, majore și herpetiforme. Vindecarea acestora poate varia de la câteva zile și până la câteva luni.

Afte bucale minore

Acestea sunt mici leziuni care au o dimensiune de până la un centimetru, cu o formă ovală și contur roșu. Acest tip de aftă se va vindeca în maxim două săptămâni fără să lase cicatrici.

Afte bucale majore

Aceste tipuri de afte bucale sunt mai mari și mai adânci. Au parte de o formă rotundă dar și de un contur bine definit, bineînțeles că acestea pot avea parte și de o formă neregulată dacă sunt mai mari. Aftele bucale majore pot fi dureroase și se pot vindeca în cel mult o luna. Bineînțeles că aceste tipuri de afte pot lăsa cicatrici dacă nu sunt vindecate la timp.

Afte bucale herpetiforme

Aceste tipuri de afte sunt destul de rare și de cele mai multe ori se dezvoltă la vârste înaintate. Aftele de tip herpetiforme apar ca un grup de ulcerații mici, mai exact între 10 și 100 de leziuni care se pot uni într-o singură ulceratie. Au un contur neregulat și se pot vindeca într-o perioada cuprinsă între 7 și 15 zile fără a lasă cicatrici.

Care sunt cauzele apariției aftelor bucale?

Aftele bucale apar din mai multe motive. Dacă vei fi atent la cele menționate mai jos atunci aftele bucale nu vor reprezenta o problemă pentru tine.

Cauzele aftelor bucale sunt următoarele:

  • Periaj energic
  • Mușcarea obrazului
  • Leziune care apare în urma unei lucrări dentare
  • Purtarea unui aparat dentar
  • Bacterii prezente în cavitatea bucală
  • Sensibilitate la anumite alimente precum : cafeaua, căpșunile, ciocolata, ouăle, nucile, alimentele acide și picante
  • Deficit de vitamina B12, fier, zinc și acid folic
  • Pastă de dinți și apă de gură bogate în lauril sulfat de sodiu
  • Rectia organismului la modificările hormonale

Dent Priority este clinica în care vei găsi echipa de medici atenți pregătiți de care ai nevoie.