ro en de fr it es

Luni – Vineri 10.00 – 19.00

Informații contact

© Dentpriority 2024, All Rights Reserved.

Boala parodontală-cauze, prevenție și tratamente

Boala parodontala este o afecțiune destul de gravă care apare la nivelul cavității bucale. Dacă nu este tratată în timp aceasta poate duce la pierderea dinților.

Ce este boală parodontala?

Baoala parodontala este o afecțiune cronică care se manifestă prin deteriorarea structurilor care susțin și care fixează dintii la nivelul osului. Această problema este cauzată de apariția unui dezechilibru la nivelul speciilor bacteriene din cavitatea bucală și care în timp poate duce la probleme severe.

Boala parodontala este o cauză pentru pierderea dinților și care poate compromite masticația, estetica dar și încrederea în sine. Aceasta este prezentă în diferite forme la aproximativ 50% din adulții de peste 30 de ani.

Cauzele parodontitei:

Sunt foarte mulți factori care favorizează apariția bolii parodontale dar principala cauza rămâne totuși placa bateriana. Această se depune pe suprafața dinților sau a lucrărilor protetice și este ținută sub control printr-o igienă orală corespunzătoare. Dacă nu este îndepărtată, placa bacteriană se întărește și se depune supra sau subgingival și se transformă în tartru.

Este necesară vizita la medicul dentist care poate înlătura cu succes placă bacteriană printr-un procedeu care poartă denumirea de detartraj.

Alți factori care pot cauza placă bacteriană sunt: stresul, fumatul, alimentația dar și diabetul sau anumite dereglări hormonale.

Boala parodontala care nu este tratată la timp poate avea consecințe grave asupra sănătății. Persoanele care suferă de parodontită pot avea un risc crescut de a suferi de diabet, boli cardio vasculare dar și complicații în timpul sarcinii.

Care sunt simptomele bolii parodontale?

Boală parodontala mai este cunoscută și sub numele de gingivită. În stare incipientă nu prezintă dureri sau stări acute de disconfort. Din acest motiv debutul parodontitei este ușor sesizabil. De cele mai multe ori primele semne sunt complet ignorate.

Simptomele pe care pacienții care suferă de boli parodontale le au sunt următoarele:

  • Dureri la mestecarea alimentelor
  • Mobilitatea dinților
  • Migrări dentare
  • Halitoza
  • Retractii gingivale și expunerea rădăcinilor dentare
  • Senzație de disconfort la contactul cu alimentele reci sau foarte calde

Tratamentul ar trebui să fi instituit cât mai repede pentru a limita pierderea de os sau retractile gingivale. Cu ajutorul medicului stomatolog se poate preveni dezvoltarea bolii.

Care este tratamentul bolii parodontale?

Tratamentul bolii parodontale este stabilit în funcție de stadiul în care se află pacientul. Cazurile de gingivită sunt mai simple și necesită eliminarea factorilor care au dus la apariția bolii așa cum ar fi placa bacteriană și tartrul. Pentru asta este necesar să se realizeze un detratraj în cabinetul medicului stomatolog care trebuie să fie urmat de o igienă orală adecvată acasă.

Parodontită care se află într-un stadiu mai avansat poate implica un tratament în mai multe etape. Terapia cu laser este destul de eficientă și îți va oferi cele mai bune rezultate.

Dent Priority are grijă de dantura ta

Dacă vrei să ai parte de o dantură frumoasă și sănătoasă atunci trebuie să apelezi la Dent Priority. La clinica noastră vei găsi medicii stomatologi care să îți ofere o dantură frumoasă și sănătoasă.