ro en de fr it es

Luni – Vineri 10.00 – 19.00

Informații contact

© Dentpriority 2024, All Rights Reserved.

Totul despre beneficiile aparatului dentar

Totul despre beneficiile aparatului dentar aflați de la specialiștii din clinicile DentPriority. Ce este aparatul dentar? Aparatul dentar este un sistem cu ajutorul căruia medicul ortodont corectează acele aspecte inestetice ale dinților. Acest sistem, folosit in cadrul tratamentului ortodontic (tratamentul cu aparat dentar), pune o presiune pe dinți astfel încât să le corecteze poziția și dinamica. Rolul aparatului dentar este acela de a îmbunătăți sănătatea danturii pe termen lung, dar și de a corecta aspectele inestetice ale aparatului dento-maxilar. Totodată, tratamentul ortodontic cu aparatul dentar ajută și la estetica facială. Încă din primele săptămâni, pacientul poate observa și o corectare a simetriei faciale și o armonie estetică.

De ce este nevoie de aparat dentar?

În ultimii ani, tratamentele ortodontice au căpătat o importanță majoră. De la o generație la alta, anomaliile dento-maxilare sunt în continuă creștere. Care sunt cauzele? Ei bine, modificarea climei, poluarea solului, a apei și a atmosferei au avut consecințe negative asupra nutriției. Inevitabil, acestea au dus la modificări structurale și de creștere. Astăzi, numărul pacienților care prezintă o patologie complexă a sistemului stomatognat este tot mai mare.

În rândul copiilor, statisticile arată că aproape jumătate dintre aceștia au nevoie de aparat dentar. Aceste malpoziții dentare rămase nerezolvate pot duce la afecțiuni gastrice cauzate de o masticație incorectă, defecte de pronunție și apariția cariilor din cauza dinților înghesuiți care nu pot fi periați corect! Noi, la DentPriority Craiova creștem zâmbete sănătoase și perfecte!

De la ce vârstă putem purta aparatul dentar?

Medicii ortodonți din clinica stomatologică DentPriority au soluții pentru fiecare pacient și știu totul despre beneficiile aparatului dentar. Conform recomandărilor venite din partea Asociației Americane de Ortodonție, prima vizită la medicul ortodont trebuie să fie înainte de vârsta de 7 ani. Adică, inclusiv la vârsta de 4 ani se pot aplica aparatele ortodontice. Monitorizarea dar și corectarea, după caz, a dentiției temporare este extrem de importantă. Tocmai pentru că dinții pot părea drepți, dar pot apărea probleme ale dezvoltării maxilarelor. În funcție de cât de repede se începe corectarea acestor probleme și rezultatele se văd într-un timp cu mult mai scurt. Însă, aparatul dentar poate fi recomandat la orice vârstă!

În cât timp se văd rezultatele?

În funcție de afecțiunile care trebuie corectate, tratamentul ortodontic poate dura între 6 luni și 2 ani. E drept, aplicate în stadii incipiente (recomandat în jurul vârstei de 10-12 ani) terapiile ortodontice sunt mai scurte ca și timp și rezultatele se văd mai rapid. Spre deosebire de un adult care poartă aparat dentar, în cazul copiilor tratamentul ortodontic durează cu aproximativ 20% mai puțin.

Tipuri de aparate dentare

Există mai multe tipuri de aparate dentare, iar acestea pot fi aparate dentare mobile sau aparate dentare fixe.

1. Aparat dentar Invisalign

 

 • Unul dintre cele mai moderne tratamente de îndreptare și aliniere a dinților înghesuiți
 • Aproape invizibil, aparat dentar Invisalign este format dintr-un set de gutiere transparente și personalizate, iar amprenta este realizată cu ajutorul scanării 3D
 • Rezultatele sunt vizibile în 6 luni de zile
 • Este simplu de purtat, este mobil, nu afectează gingiile, iar dantura poate fi spălată cu ușurință
 • Evoluția tratamentului poate fi monitorizată digital, de pe orice smartphone, prin intermediul aplicației Dental Monitoring

Trebuie purtat 22 de ore din 24

2. Aparate dentare mobile

 • Recomandate în special pentru copii, de la vârsta de 4 ani
 • Este ușor de purtat, este mobil și poate fi dat jos oricând pentru igienizarea dinților
 • Se folosesc doar pentru corectarea anumitor probleme ortodontice
 • Rezultatul tratamentului depinde însă de voința copilului de a purta aceste aparate dentare
  3. Aparate dentare fixe
 • Se aplică pe dinții definitiv și pot fi folosite încă de la vârsta de 12 ani
 • Bracket-urile sunt cimentate pe exteriorul dinților, pe toată durata tratamentului ortodontic
 • Bracket-ul poate fi confecționat din metal sau dintr-un alt material cu mult mai estetic cum ar fi ceramica sau safirul
 • Igiena corespunzătoare și controalele regulate sunt extrem de importante și fac diferența între rezultatul dorit și unul mai puțin satisfăcător

Care sunt etapele de tratament?

Într-o primă etapă se face o consultație de specialitate. Medicul specializat în ortodonție analizează anomaliile dento-maxilare și recomandă un set personalizat de investigații medicale. Profilaxia dentară este următorul pas, indiferent de tipul tratamentului ales, pentru că dinții trebuie să fie curați și sănătoși. (Totul despre profilaxie aici: https://dentpriority.ro/profilaxia-dentara/)

După ce a fost pus aparatul dentar este foarte important să mergeți la controalele periodice. Rezultatul tratamentului depinde și de aceste controale stabilite de medic, în funcție de necesitatea fiecărui pacient.

La fel de important este ca, după ce a fost scos aparatul dentar, pacientul să poarte o gutieră de contenție. Adică, un fel de mulaj transparent și rigid de menținere a dinților. Acest mulaj se poartă, de obicei, noaptea. Gutiera este extrem de necesară pentru că, după ce aparatul dentar a fost îndepărtat, dinții au tendința de a reveni la poziția inițială. Tocmai de aceea este nevoie de o astfel de perioadă de fixare a dinților în os, în noua poziție. Perioada de purtare a gutierei de contenție este personalizată pentru fiecare pacient în parte, în funcție de problemele dento-maxilare inițiale.

Pentru un tratament personalizat, un diagnostic corect și soluții premium, vă invită să faceți o programare la Clinica Stomatologică DentPriority.