Implanturile dentare arată și funcționează ca dinții normali. După un astfel de tratament, pacienții pot mânca normal și își recapătă estetica feței și încrederea în sine. De altfel, este soluția recomandată de medicii stomatologi din întreaga lumea pentru că implantul preia toate funcțiile și caracteristicile unui dinte natural. Spre deosebire de protezele dentare clasice, implantul are o durată de viață mult mai mare.
Implantul dentar propriu-zis este format dintr-un șurub. El are rolul unei rădăcini artificiale și este înserat în osul mandibular sau cel maxilar. În clinica stomatologică Dentpriority, medicii folosesc mai multe tipuri de implanturi dentare în funcție de materialul din care este realizat șurubul. Aceasta poate fi din titan, aliaj de titan cu zirconiu și ceramică. Implantul dentar este compus din 3 elemente: șurub, bont protetic și coroană. Șurubul este inserat în os, bontul protetic este elementul de legătură dintre șurub și coroana dentară. După inserarea șurubului există o perioadă de până la 3 luni în care implantul se acomodează cu osul. După această perioadă de osteointegrare când devine corp comun cu osul și nu mai există riscul ca acesta să se deplaseze, pacientul primește coroana dentară finală. La nivel mondial, rata de success a implantului dentar depășește 95%. Este foarte important de știut că implantul dentar poate fi folosit pentru înlocuirea unui singur dinte atunci când susține o singură coroană, dar poate fi și bază pentru punțile dentare.
Dacă trec mai mult de 3 ani din momentul în care pacientul și-a pierdut dinții, cel mai probabil nu va avea suficient os pentru ca implantul dentar să poată fi corect susținut. Intervențiile de implant nu se fac pe zone cu os insuficient pentru că eșuează. În aceste cazuri, medicul stomatolog va apela la adiția de os. Dacă este nevoie de adiție de os în partea superioară a maxilarului intervenția se numește sinus lift. Practic, medicul va ridica sinusurile maxilare, acestea fiind folosite pentru a crea suportul osos. Dacă intervenția se realizează la maxilarul inferior, intervenția se numește grefă osoasă. După realizarea adiției de os, se așteaptă între 4 și 6 luni până la inserarea implanturilor. Dar există mai multe variante de sinus lift în funcție de retracția osoară a pacientului. Vorbim de sinus lift intern, când implantul poate fi inserat în timpul procedurii de sinus lift fără să mai fie necesar intervalul de recuperare. Pentru această procedură, oferta osoasă a pacientului trebuie să fie de cel puțin 6 mm. Dacă osul maxilarului este prea mic, vorbim despre intervenția de ridicare de sinus extern. În acest caz se face adiția de os și se apelează la o perioadă de recuperare de până la 6 luni pentru inserarea implantului dentar. Medicul stomatolog este cel care decide tipul de sinus lift pentru a obține cele mai bune rezultate.
În clinica stomatologică DentPriority folosim cele mai bune implanturi dentare existente pe piață. În funcție de complexitatea cazului, pacientul beneficiază de implant dentar Bredent, sistemul de implanturi dentare SKY fast&fixed de la Brendent, implantul Nobel Biocare de la Nobel Active sau implantul Straumann. Decizia finală va fi luată de către medicul stomatolog împreună cu pacientul în funcție de starea de sănătate și nevoile acestuia. Pacienții care au nevoie de reconstrucție totală a danturii apelează tot mai des la implanturile dentare SKY fast&fixed de la Bredent. Ele oferă posibilitatea unei danturi fixe în numai 24 de ore. Prețurile implanturilor diferă în funcție de calitatea acestora, calitate care este data de materialele din care sunt făcute.
Ca în cazul oricărei intervenții chirurgicale, medicul va oferi câteva reguli simple pe care pacienții trebuie să le respecte pentru a nu periclita succesul implantului dentar. Este important de știut că perioada de recuperare după inserarea mai multor implanturi este la fel de ușoară ca cea după inserarea unui singur implant. În primele 2 zile după intervenție, medicul stomatolog recomandă ca pacientul să mănânce alimente lichide pentru a nu pune presiune pe zonele respective. De asemenea, igiena orală este foarte importantă în perioada postoperatorie. Se recomandă folosirea unei ape de gură, astfel încât zona să fie dezinfectată. Este total interzis să atingeți implantul cu mâinile pentru a evita infecțiile. La 10 zile după intervenție medicul stomatolog va scoate firele.
Implantul dentar îmbunătățește starea de sănătate a întregului organism. Crește încrederea în forțele proprii pentru că, pe lângă sănătatea orală, chipul pacientului întinerește. Lucrarea completă are efect de facelifting, mai ales în cazul pacienților care au multiple edentații. Implantul dentar corectează asimetriile feței redând armonia chipului.