ro en de fr it es

Luni – Vineri 10.00 – 19.00

Informații contact

© Dentpriority 2024, All Rights Reserved.

Construiți obiceiuri orale sănătoase pentru copiii dumneavoastră – Copilul între 6 și 12 ani

Această perioadă este poate cea mai importantă pentru sănatatea dentară, deoarece:

1.  Se constituie comportamentul copilului cu privire la sănătatea dentară. Dacă până acum responsabilitatea a fost în mâinile părinților, acum copilul preia sarcina și este important să-și constituie obiceiuri corecte pentru a fi un adult sănătos.

2.  Se trece de la dentiția de lapte la cea definitivă și doar acum putem face tratamente preventive eficiente.

3.  Este importantă tratarea cariilor de pe dinții de lapte pentru ca cei definitivi să erupă într-un mediu sănătos.

4. Această perioadă este optimă pentru aparatele dentare mobile deoarece cu ajutorul lor putem modela oasele maxilare pentru a fi în concordanță cu dimensiunea dinților (copilul fiind în perioada de creștere).

Tratamentele specifice în cabinetele stomatologice:

1.  Sigilarea – este o metodă de prevenire a cariilor de pe fața ocluzală (cea cu care mâncăm) care se poate face doar la maxim 6 luni dupa ce dintele a erupt, altfel, șanturile vor fi colonizate cu bacterii.

Ce reprezintă sigilarea și cum se face: pe fata ocluzală (cea cu care mestecăm) a dinților laterali, există un relief alcătuit din niște proeminențe (cuspizi), delimitate de mici gropițe (șanturi și fosete). Bacteriile orale și resturile alimentare se pot fixa la acest nivel, determinând apariția cariilor.  Acest lucru poate fi prevenit prin acoperirea lor cu materiale speciale, procedeu denumit ”sigilare”. Este o manoperă simplă, nedureroasă, sigură, un bun prilej de a crea o bună relație cu medicul dentist, factor important în sănătatea pe termen lung.

2.  Fluorizarea și tratamentele de remineralizare – sunt recomandate copiilor cu risc crescut de carie. Procedura constă în aplicarea unor geluri cu fluor pe toată arcada sau la nivelul anumitor zone și folosirea unor paste de dinți, tratament, pe care copilul îl aplică acasă după periajul dentar obișnuit.

Se recomandă să folosiți periuțele de dinți de duritate medie, corect întreținute: spălate bine după fiecare întrebuințare și schimbate la un interval de 3 luni. În principiu periajul trebuie efectuat după fiecare masă. Obligatorie însă este perierea dinților searadupă cinăînainte de culcare,deoarece pe timpul nopții există cele mai bune condiții pentru producerea de acid răspunzător pentru producerea cariei și pentru inflamația gingiei. Periajul de dimineață, făcut după masa realizează un masaj al gingiei, stimulând tonusul și vascularizația acesteia.