ro en de fr it es

Luni – Vineri 10.00 – 19.00

Informații contact

© Dentpriority 2024, All Rights Reserved.

Tartrul dentar – ce este, cum apare si cum se previne?

profilaxie cover

Chiar daca sunteti extrem de atenti cu igiena orala, trebuie sa stiti ca placa bacteriana si tartrul dentar apar in mod inevitabil. Bacteriile se formeaza in cavitatea voastra orala de fiecare data cand beti sau mancati, dar se mai poate forma si din cauza salivei (mai vascoasa, mai bogata in calciu si poate stagna mai mult mai ales pe dintii inferiori).

De asemenea, tartrul dentar (depunerile bacteriene la baza dintilor) apare de cele mai multe ori si datorita nerespectarii periajului dentar. Alte situatii care favorizeaza aparitia tartrului sunt: carii dentare, dinti inghesuiti, cantitatea scazuta a salivei, pacientii care prezinta astm bronsic, cei alimentati prin sonde gastrice, cei cu fibroza chistica, cei care fumeaza, etc.

Tartrul dentar fiind ultima faza de maturare a placi bacteriene, devine un material dur pe suprafata dintilor sau a altor elemente existente in cavitatea bucala, cum ar fi aparate dentare, proteze mobile, plombe sau punti. Tartrul dentar apare atat pe dentitia temporara (dintii de lapte), cat si pe dentitia permanenta.

Forme clinice si metode de prevenire a tartrului dentar

Tartrul dentar se prezinta sub doua forme clinice: supragingival (culoarea este de la alb-galbui si pana la brun-negru, acesta fiind data de varsta depozitului) si subgingival (mai subtire si mai aderent). Acumularea tartrului la nivel dentar va duce in timp la inflamarea gingiei – gingivita, ce se manifesta prin inrosirea, umflarea si sangerarea gingiei. Daca nu se trateaza gingivita, gingia se poate retrage, iar radacina dintiilor va ramane descoperita si va fi predispusa la aparitia cariilor.

tartru profilaxie dentpriority

Metodele prin care se previne formarea culturilor bacteriene la nivelel dintilor sunt:

  • Spalarea pe dinti de cel putin 2 ori pe zi – prin periaj se imbunatateste circulatia sanguina la nivelul gingiilor, se improspateaza respiratia, se curata cavitatea bucala de bacterii
  • Folosirea atei dentare – are rolul de a curata depunerile cauzate de alimente din zonele mai greu accesibile
  • Folosirea apei de gura – aceasta va ajunge in locurile mai greu accesibile din gura, improspateaza respiratia si impiedica aparitia placii bacteriene si a tartrului
  • Renuntarea la fumat si consumul de dulciuri – este recomandat ca macar sa se reduca consumul acestora, in cazul in care nu puteti sa renuntati definitiv, deoarece acestea contribuie la depunerile de calcar, placii bacteriene si dezvoltarea cariilor.
  • Detartrajul dentar – tartrul dentar poate sa fie indepartat de catre medicul stomatolog prin diferite tipuri de instrumente medicale (se recomanda efectuarea acestuia macar o data la 6 luni).
  • Vizite constante la medicul stomatolog – daca faceti vizite constante la medicul stomatolog veti evita orice complicatie la nivel dentar si va veti asigura in acest fel si un zambet stralucitor.

Clinica DentPriority va asteapta cu tratamente stomapologice de ultima generatie, realizate ce medici stomatologi competenti si profesionisti.  Aici, problemele legate de depunerile de placa bacteriana sau tartru, dar si alte afectiuni dentare au rezolvari rapide, cu tehnici si tehnologie moderna, care va ofera cele mai reusite rezultate.

Tehnici de periaj dentar

Periajul dentar, sanatatea orala si sanatatea generala este esentiala pentru a avea o calitate excelenta a vietii. Este recomandat sa va spalati dintii de 2 ori pe zi, sa va inlocuiti periuta de dinti la 3 luni sau sa o schimbati daca ati avut gripa sau alte infectii la nivelul cavitatii bucale.

Tehnicile de periaj dentar sunt:

Periaj Orizontal (Scrub-Brush) – este o tehnica simpla si majoritatea pacientilor apeleaza la aceasta. Se deplaseaza smocurile periei in plan orizontal, pe suprafetele orale, vestibulare si ocluzale.

Periaj Vertical (Leonard) – aceasta tehnica se realizeaza prin miscari verticale de sus in jos si invers, cu periuta tinuta perpendicular pe suprafata. Contribuie la igienizarea fetelor dentare orale si vestibulare.

Periajul Circular (Metoda Fones) – indicata la copii mici si la pacientii cu dexteritate limitata, are efect de curatire simultana a dintilor mandibulari si maxilari. Se realizeaza periaj dentar cu arcadele dentare in ocluzie, miscarile vor fi circulare, largi si vor cuprinde elementele gingivo-dentare existente de la fundul de sac maxilar si la cel de mandibula.

tehnici de periaj dentpriority

Periajul Sulcular (Medoda Bass) – prin aceasta metoda se indeparteaza placa bacteriana, se realizeaza protectia caninului si se previne aparitia retractiei gingivale. Peria este din material moale, sintetic, iar capatul terminal al smocurilor este rotunjit. Se efectueaza miscari vibratorii, dar se pot combina si miscarile circulare.

Metoda Charters (Rotativ-Vibratorie) – stimuleaza circulatia de la nivelul gingiei, creste gradul de cheratinizare la nivelul epiteliului gingival si igienizeaza fetele proximale ale dintilor. Miscarile peritei de dinti sunt vibratorii in fata si in spate, iar la nivelul fetelor ocluzale, aceste miscari vor fi rotatorii si orizontale. Este mai dificil de insusit de pacienti si se aplica particular in situatiile unde exista retractii gingivale insemnate.

Aceste tehnici de periaj sunt extrem de importante si contribuie in mod cert la o sanatate orala optima si un zambet alb si frumos.

Clinica DentPriority va ofera medici stomatologi exceptionali pentru care pacientii sunt o prioritate, siguranta, ambianta placuta, tehnici si tehnologii moderne, servicii stomatologice complexe si de exceptie.