Gingivita este un semn de avertizare al bolii parodontale. Aceasta este o afecțiune reversibilă care dacă este tratată la timp poate preveni pierderea dentiției dar și apariția altor complicații secundare.
Gingivita este o inflamație superficială a gingiilor și este primul stadiu al afecțiunii parodontale. Aceasta poate duce în timp la pierderea dentiției și apariția altor complicații secundare.
Inflamatia gingiilor este de cele mai multe ori cauzată de igiena orală precară. Aceasta determină acumularea la nivelul cavitații bucale de bacterii în urma descompunerii zaharurilor din resturile alimentare. Acumularea de placă dentară va duce la creșterea numărului de bacterii. Există două tipuri de gingivită, și anume:
Simptomele gigivitei sunt reprezentate de înroșirea și de iritatia gingiilor care pot sângera în timpul periajului dentar. Asta favorizează pătrunderea agenților bacterieni prin soluțiile de continuitate create la suprafața țesuturilor moi gingivale.
Gingivita acută necrotizanta este rară și se manifestă prin apariția durerilor și a sangerărilor. Principalele simptome ale gingivitei sunt:
Care sunt cauzele gingivitei?
Cauzele care declanșează gingivita sunt multiple, printre cele mai cunoscute putem enumera următoarele:
Placa dentară
Ca gingivita să se dezvolte este nevoie ca placa dentară să se acumuleze în spațiile dintre dinți. Placa este periculoasă deoarece conține un număr mare de bacterii responsabile pentru gingivită.
Boli care slăbesc sistemul imunitar
Dacă suferi de anumite boli care îți afectează negativ organismul riscurile de a dezvolta gingivită sunt mai mari. Mai ales că organismul devine susceptibil la atacul bacteriilor. Oamenii care suferă de diabet, HIV sau de alte afecțiuni ale sistemului imunitar sunt cei mai expuși deoarece au o rezistență mai mică de a lupta împotriva bacteriilor. Persoanele care fumează sau care au o dependență de anumite substanțe sunt predispuse la acest risc.
Igienă orală precară
Atunci când dantura și cavitatea bucală nu au parte de atenție din partea ta, riscul de dezvoltare a gingivitei și a cariilor dentare va fi mai mare. Este foarte important să nu uiți acest aspect mai ales că îți vei păstra sănătatea orală doar dacă îți vei curăta dantura.
Schimarile hormonale
În unele cazuri gingivita este cauzată de schimbările hormonale care apar în timpul anumitor perioade din viață. Sarcina sau pubertatea pot cauza acele schimbări hormonale. Toate acestea au drept efecte secundare slăbirea sistemului imunitar și expunerea gingiilor la infecțiile cu bacterii.
Tartrul dentar
Atunci când placa dentară avansează în gravitate se transformă în tartru dentar. Asta se întâmplă atunci când placa se lipește de dantură și se întărește tot mai mult pe măsură ce timpul trece și adună tot mai multe bacterii.
Tartrul face dificilă procedura de curățare a dinților deoarece acesta creează un scut protector pentru bacterii. Singura soluție este să scapi de tartru prin curățarea profesională a danturii iar asta se va realiza într-un cabinet stomatolog.