Chistul dentar este de cele mai multe ori declanșat de o infecție care a pătruns în canal din cauza unor carii netratate sau din cauza unui canal de dinți care a fost plombat necalitativ.
În cazul în care o infecție nu este eliminată la timp, organismul creează o capsulă protectoare care izolează acumularea de bacterii și care împiedică răspândirea infecției în organism. În fază incipientă, chisturile dentare nu deranjează pacientul. În acel moment, chistul are o dimensiune mică de până la 5 mm și se numește granulom.
Atunci când chistul crește, acesta distruge țesutul osos al maxilarului. Acesta poate provoca osteomielită sau flegmonul țesuturilor moi. Va fi necesar să înlături această formație cât de curând poți.
La prima etapă în care se formează, chistul nu te va deranja. Un chist dentar poate fi detectat cu cea mai mare ușurință la o radiografie a cavității bucale dar și la o tomografie dentară.
Semnele indirecte pot include dureri tolerabile la apăsare sau o ușoară deplasare a dintelui. Dacă nu vei extirpa la timp chistul de lângă dinte, acesta va începe să crească. O astfel de creștere dar și o infecție vor prezenta următoarele simptome:
Tratamentul conservator include forarea unui dinte care este deteriorat și curățarea canelelor rădăcinii cu fluide bactericide și prescrierea unei terapii medicamentoase care visează eliminarea unui accent patologic. Această modalitate de tratament este una strictă iar după 6 luni vei avea nevoie de o reexaminare care să îți confirme excluderea revenirii bolii.
Depoporeza este o metodă dentară de curățare a canalului endodontic în care se utilizează hidroxid de cupru-calciu sub influența unui câmp electric slab. Medicamenul va intra prin canale direct în chist. După mai multe astfel de proceduri va fi pusă pe dinte o garnitură iar medicamentul care rămâne în cavitate continuă să funcționeze după procedura.
Terapia chirurgicală constă în extragerea elementelor care sunt afectate și a țesuturilor dentare sau în îndepărtarea completă a dintelui.
Cea mai modernă soluție prin care poți avea parte de un tratament sigur și calitativ este cel cu laser. Această metodă nu necesită extracția dinților și nu implică durere. Mai mult de atât, nu necesită aplicarea suplimentară a anesteziei.
În canalul dentar și de acolo direct în chist este introdus un laser care deprimă activitatea bacteriilor și dezinfectează rădăcina dentară. Această procedura are o eficacitate de peste 99% iar asta este mai mult decât perfect pentru tine. După ce se efectuează această sesiune de terapie cu laser nu va trebui să mănânci sau să bei lichide timp de patru ore. În plus, cavitatea orală trebuie să fie tratată cu un antiseptic iar vindecarea va avea loc destul de repede. Vei vedea că totul va fi destul de confortabil pentru tine.