Dentiția temporară sau dentiția de lapte este fundamentală copiilor pâna în momentul apariției dentiției permanente.
Dentiția temporară este alcatuită din 20 de dinți, situați câte 5 pe fiecare hemiarcada (2 incisivi, 1 canin și 2 molari). Dentiția de lapte nu va include, bineînțeles premolarii.
Dentiția de lapte sau temporară are o importanță deosebită, pentru că intervine în procesul de masticație (lipsa masticației duce la diferite probleme legate de nutriție).
Ba chiar mai mult, masticația ajută la pronunția atât completă, cât și corectă a cuvintelor. De asemenea, dentiția temporară (dentiția de lapte) are un rol destul de important în dezvoltarea aparatului dento-maxilar și dezvoltarea dentiției definitive.
Un dinte temporar ramâne pe arcadă până când dintele definitiv atinge un anumit grad de dezvoltare pentru a putea fi înlocuit. Procesul de resorbie a radăcinii dintelui de lapte are loc în momentul în care dintele definitiv a atins vârsta maturitatii (dintele temporar își pierde stabilitatea și într-un final cade).
Există anumite cazuri care necesită extracția dentară și anume: când rădăcina dintelui temporar nu se resoarbe, împiedicând evoluția și erupția dinților definitivi; în situațiile în care dintele de lapte este fracturat datorită leziunilor carioase sau datorită traumatismelor.
În momentul în care se extrage dintele de lapte înaintea perioadei normale, este important să se efectueze cu dispozitiv care va putea menține poziția dinților învecinați și a spațiului care va fi necesar pentru erupția dintelui definitiv (daca nu se respectă aceste indicații, dinții definitivi nu vor putea fi corectați decât prin tratamente ortodontice).
La clinica DentPriority, extracția dinților de lapte se realizează fară dureri și fară riscuri, nerecomandând acest procedeu acasă, deoarece pot apărea anumite complicații ale dentiției definitive.
Extracția dinților de lapte sau temporari la Clinica DentPriority are loc în urma unui control radiologic, se verifică poziția dintelui definitiv, forma și dimensiunea rădăcinii dintelui temporar și apoi, se va decide care va fi protocolul aplicat. De menționat este faptul că, anestezicele nu produc reacții alergice și sunt de o foarte bună calitate (totuși, la pacienții care se efectuează prima anestezie se va face și un test scurt).
După ce s-a efectuat extracția, se va păstra între dinți o compresă sterilă din tifon timp de 30 de minute, ajutând în acest fel gingia să se vindece mai repede.
Există indicații post-extracționale aplicate doar în cazul extracțiilor simple (nu se manancă până nu dispare efectul anesteziei, se menține o compresă sterilă din tifon pe locul unde s-a realizat extracția, se evită consumul de alimente crocante în ziua extracției, se reiau obiceiurile alimentare din ziua a doua) și indicații specifice, cum sunt cele din cazul extracțiilor datorate traumatismelor.
O extracție efectuată în mod incorect, poate să pericliteze sănătatea dintelui definitiv, de aceea este recomandat să luați cele mai bune măsuri pentru micuț, prin aplicarea unui tratament realizat de medici stomatologi specialiști, asa cum sunt la clinica stomatologică DentPriority.