Extracția dentara (exodonția) este o intervenție chirurgicală prin intermediul căreia se îndepartează unul sau mai mulți dinți afectați. La această procedură, se apelează de obicei, ca la o ultimă soluție, când dintele ce este afectat nu mai poate fi salvat prin nicio altă procedură (când dintele este foarte cariat, spart, poziționat greșit sau afectat de parodontoză).
În general, dinții se extrag ușor, deși pot să apară uneori situații complicate, acestea necesitând o procedură mai elaborată (cunoscută sub denumirea de extracție dentară chirurgicală). Datorită tehnicilor moderne din stomatologie, extracția dentară se efectuează mult mai ușor în prezent și cel mai des se utilizează anestezia locală.
Extracțiile dentare au ca și scop, stoparea răspândirii infecției dintelui afectat spre alți dinți din jur și prevenirea evoluției bolilor de natură parodontală.
Extracțiile dentare sunt de mai multe tipuri și anume: extracții dentare simple (realizate cu anestezie locală) folosite atunci când dintele este vizibil și ușor de extras cu ajutorul instrumentelor clasice și extracții dentare chirurgicale aplicate în cazurile cu riscuri mari (fractura osului alveolar, când dintele nu este accesibil).
Există mai multe situații în care se aplică extracția dentară:
Trebuie știut faptul că, etapele unei proceduri de extracție dentară depind de situația respectivă și de istoricul medical pe care îl are fiecare pacient în parte. De asemenea, imagistica (radiografia) este necesară la orice tip de intervenție dentară, oricare ar fi specificul afecțiunii. Înaintea intervenției stomatologice există mai multe operațiuni pregătitoare, acestea implicând pacientul, dar și alte activitații în cabinetul stomatologic.
După ce s-a efectuat extracția dentară, medicul stomatolog va prescrie un tratament medicamentos adecvat fiecarui pacient, cu ajutorul căruia se va reduce edemul postextractional, se va elimina riscul unei infecții și se va reduce senzația dureroasă.
O extracție dentară presupune anestezie locală și de aceea trebuie stabilit dacă pacientul suferă de afecțiuni conexe (boli de inimă, alergii, boli psihice, afecțiuni hematologice, etc.). Completarea unei fișe medicale foarte completă este foarte importantă, în special pentru pacienții care vin într-o clinică medicală pentru urgență stomatologică pentru prima dată.
După fiecare procedură de extracție dentară se vor face recomandări fiecărui pacient în parte, în funcție de specificul cazului respectiv. Măsurile recomandate de medicul stomatolog pentru evitarea sângerărilor și o vindecare mai rapidă sunt: păstrarea compresei pe zona afectată după recomandarea medicului; se ia tratamentul cu antibiotic sau analgezic prescris de medic; nu se consuma alimente sau lichide calde care favorizează sângerarea; aplicarea compreselor reci pentru reducerea tumefacției locale; evitarea consumului de băuturi ce conțin cofeină și evitarea fumatului în primele 48 de ore de la intervenție; nu se recomandă periajul local în prima zi după extracție; revenirea la control așa cum va recomanda medicul stomatolog.
După fiecare procedură aplicată, specialiștii de la clinica DentPriority fac recomandări specifice fiecărui pacient în parte, oferind întotdeauna o gamă completă de servicii stomatologice de o foarte bună calitate.