ro en de fr it es

Luni – Vineri 10.00 – 19.00

Informații contact

© Dentpriority 2024, All Rights Reserved.

Cum tratăm aftele bucale?

Aftele bucale mai sunt cunoscute și sub denumirea de ulcerații aftoase sau stomatita aftoasă, fiind niște leziuni mici ce pot să apară la nivelul țesuturilor moi, care se găsesc în cavitatatea bucală sau pot să apară la baza gingiilor. Aftele bucale sunt dureroase și deranjează la vorbire și masticație, însă nu sunt contagioase.

Unde apar și ce aspect au aftele bucale?

Aftele bucale pot să treacă de la sine în maxim 2 săptamâni sau dacă este vorba despre afte bucale mai serioase, acestea se pot vindeca în cel mult 6 săptămâni. Aftele bucale apar fie sub limbă, la baza gingiilor sau fie pe interiorul buzelor sau obrajilor și se prezintă sub forma unor puncte galbene sau albe, înconjurate de țesut inflamat (țesut roșu).

Câte tipuri de afte bucale există?

Aftele bucale pot fi de mai multe tipuri și anume:

  • Afte bucale minore: – sunt afte bucale comune, apar de 3-4 ori în cursul anului, au formă ovală cu marginea roșie, de dimensiuni mici, apar de cele mai multe ori la copii și tineri (vârsta cuprinsă între 10-12 ani) și se vindecă în maxim 2 săptămâni (nu lasă cicatrici).
  • Afte bucale majore: – sunt afte bucale rotunde, cu margini bine definite și de dimensiuni mari, afectează țesutul în întregime, prezintă durere și se vindecă în jur de 6 săptămâni (nu lasă cicatrici).
  • Afte bucale herpetiforme: – sunt afte bucale foarte rare, apar de regulă la vârstnici, apar sub forma unor ulcerații aftoase cu margini neregulate și se vindecă în maxim 1 săptămână (nu lasă cicatrici).

Posibile cauze care duc la apariția aftelor bucale

Cauzele care duc la apariția aftelor bucale nu se cunosc cu precizie, însă sunt câțiva factori care contribuie la dezvoltare și anume:

  • diferite leziuni ce sunt provocate de periatul dinților în mod excesiv, de mușcatul obrajilor sau de intervenții chirurgicale diverse
  • reacții alergice la diferite bacterii
  • deficit de fier, acid folic, vitamina B12 sau zinc
  • anumite modificări hormonale care apar pe durata menstruației
  • sensibilitate de tip alimentar (sucuri acidulate, căpșuni, ciocolată, branză, cafea, etc.)
  • stres cu un nivel mai ridicat

Ce simptome dau aftele bucale?

De regulă, aftele bucale sunt ovale sau rotunde, au culoare albă sau galbenă, cu margine roșie și prezintă anumite simptome:

  • ușoare furnicături
  • senzație de arsură
  • usturime sau durere ce poate afecta vorbirea sau masticația

De cele mai multe ori, senzația de arsură sau furnicătură poate să apară înainte de apariția aftelor bucale.

Când se recomadă consultația stomatologică

Chiar dacă aftele bucale nu sunt contagioase și se vindecă de la sine, se recomandă totuși o consultație medicală stomatologică în cazurile: când aftele bucale prezintă dimensiuni mari; când se extind până la nivelul buzelor; când apar dificultăți la consumul alimentelor; afta bucală persistă mai mult de 2 săptămâni; durerea aftelor este însoțită de febră; apar alte afte bucale înainte ca cele vechi să fie vindecate).

Medicul stomatolog va diagnostica afta sau aftele bucale prin examinarea cavității bucale, în unele cazuri putându-se realiza și o biopsie a zonei ce este afectată (se prelevează o porțiune mică din aceea formațiune și se va trimite la un laborator).

Tratamentul aftelor bucale

Tratamentul aftelor bucale este prescris de medicul stomatolog și constă în: topice corticosteroidice (sub formă de paste, geluri, apă de gură, uleiuri, creme, spray) si antimicrobiene.

Prevenirea aftelor bucale

Un stil de viață adecvat poate să reducă numarul și chiar frecvența aftelor dentare. Este recomandată evitarea alimentelor fierbinți, reci, acide sau picante și înlăturarea factorilor de natură iritativă la nivelul cavității bucale. De asemenea, igiena orală corespunzătoare (periajul dinților și folosirea aței dentare) va păstra cavitatea bucală foarte curată și va reduce riscul de apariției al aftelor bucale. Controalele regulate la medicul stomatolog pot să prevină apariția acestora, iar remediile naturiste pot și ele să amelioreze disconfortul produs de aftele bucale.

About The Author