ro en de fr it es

Luni – Vineri 10.00 – 19.00

Informații contact

© Dentpriority 2024, All Rights Reserved.

Descopera tot ce trebuie sa stii despre maseaua de minte

Maseaua de minte iti poate da adevarate batai de cap. Ca sa poti evita din timp complicatiile trebuie sa stii daca este necesar sa fie extrasa sau nu.

Ce este maseaua de minte?

Maseaua de minte este al treilea molar si apare in cea mai indepartata zona a maxilarului. Pentru a putea erupe normal, acesti molari au nevoie de spatiu pe arcada.

Sunt patru astfel de molari, doi superiori si doi interior care au rolul de a mesteca, de a taia si de a faramita alimentele care sunt consumate. Molarii de minte pot fi utilizati doar daca sunt dezvoltati corect si daca sunt sanatosi. In caz contrar, maselele de minte pot duce la infectii ale gingiilor sau la deteriorarea celorlalti dinti.

La ce varsta iese maseaua de minte?

De cele  mai multe ori maselele de minte apar intre 17 si 21 de ani dar pot exista si exceptii. Maselele de minte pot aparea la orice varsta, in Cartea Recordurilor este inregistrat cazul unui baietel care a avut prima extractie a unui molar de minte la doar 9 ani.

Cum iti poti da seama de eruptia molarului de minte?

Eruptia maselelor de minte este insotita de fiecare data de mai multe simptome, asa cum ar fi: durerea gingiei, modificari de gust, inflamatii, respiratie urat mirositoare dar si dificultatea in a deschide corespunzator gura.

De ce trebuie scoasa maseaua de minte?

Maseaua de minte trebuie sa fie scoasa daca nu are suficient de mult spatiu sa se dezvolte. Atunci cand acest lucru se petrece, maselele de minte isi pot face loc cu forta, practice vor impinge in molarii langa care cresc.

Extractia molarilor de minte mai este recomandata si atunci cand acestia se afla intr-o pozitie gresita.  In cazul in care molarul de minte se cariaza acesta ar trebui extras. Mai ales ca molarii de minte sunt mult mai dificil de igienizat din cauza locului pe care il ocupa pe arcada. Acesti molari sunt mai predispusi la depuneri de tartru, la carii si la alte afectiuni asociate.

Ce complicatii pot aparea daca NU scoti maseaua de minte?

Daca medicul stomatolog iti recomanda sa extragi maseaua de minte si tu ignore sfatul acestuia trebuie sa te astepti sa apara complicatii. Pot aparea sangerari masive sau pierderea usoara a capacitatii de miscare a maxilarului.

Daca nu scoti maseaua de minte atunci cand medicul recomanda asta te vei putea confrunta cu urmatoarele:

  • Infectia gingiilor din jurul molarilor de minte
  • Carii
  • Boala periodontal
  • Formarea chisturilor

Recuperarea de dupa extractia molarului de minte – ingrijirea postoperatorie

Recuperarea dupa extractia molarului de minte poate dura pana la doua saptamani. De cele mai multe ori este nevoie de cusatura ca rana sa se inchida. In acest caz, medicul stomatolgo trebuie sa indepartez firele dupa o saptamana de la interventie.

Timpul de recuperare difera de la pacienti la pacient si daca par sangerari sau infectii cu siguranta acesta va fi mult mai mare.

Ingrijirea postoperatorie trebuie sa cuprinda urmatoarele:

  • Pune o punga de gheata pe obraz pentru a ameliora durerea si ia tratamentul recomandat de medic
  • In ziua dupa extractie se recomanda repaus la pat, este recomandat sa eviti activitatile solicitante
  • In primele 24 de ore consuma alimente moi

In cadrul clinicii Dent Priority vei gasi medicii care iti pot oferi informatii complete despre cum va decurge extractia molarilor de minte.

About The Author