ro en de fr it es

Luni – Vineri 10.00 – 19.00

Informații contact

© Dentpriority 2024, All Rights Reserved.

Cum tratăm un dinte rupt sau crăpat?

O fractură dentară este o fisură în dinte sau un dinte rupt sau crăpat. Smalțul, mai exact învelișul exterior al dintelui, cel care protejează pulpă interioară mai moale și care conține vase de sânge și nervi este deteriorat. Dacă nu este tratată la timp, fisura dentară poate duce la durere, la infecție și chiar la pierderea dinților.

Cum se pot fracturA sau crăpa dintii?

Sunt mai multe cauze care pot determina fracturarea dinților. În cazul copiilor, dintii de lapte se pot sparge din cauza unor traumatisme mecanice sau din cauza unor carii.

În cazul adulților, dintîi se vor sparge din cauza cariilor care nu sunt tratate la timp, a obturatiilor vechi, din cauza mușcăturii a unor alimente țări, lovituri, vicii, bruxism, dinți devitalizate sau abraziune dentară.

Dintîi artificiale sunt vulnerabili în față facturilor din cauza bruxismului, cazaturilor sau a unor obiceiuri vicioase.

Care sunt tipurile de fracturi dentare?

Atunci când te gândești la fracturi dentare te gândești la mai multe tipuri care îți vor da adevărate bătăi de cap. Atunci când sesizezi că dintele tău are o problema cel mai bine este să apelezi la medicul stomatolog.

  • Fracturarea unghiului incizal
  • Fracturarea cuspizilor
  • Fisurarea verticală
  • Fracturarea verticală totală
  • Fracturarea radiculara verticală

Care este tratamentul pentru un dinte rupt sau crăpat?

Dintîi care prezintă ciobiri minore pe marginile acestora nu provoacă probleme sau durere. Cu toate astea dentistul îți poate sugera o reparați prin netezirea marginilor și inserarea unei plombe de culoare dintelui. Asta va impidica rănirea buzelor sau a limbii.

Dacă dintii au parte de fracturi grave sau de rupturi atunci pot avea nevoie de tratamente complexe. O carie mare poate cauza fracturi ale dintelui și dacă nu este tratată la timp atunci va deveni dureroasă.

Cariile pot provoca infecții ale gingiei iar în acest caz tratamentul canalului radicular este mai mult decât necesar. Dintii tăi vor deveni mai sensibili la anumite alimente sau la contactul cu aerul cald sau cu cel rece.

Tratamentul canalului radicular nu este necesar de fiecare dată pentru dintîi crăpați sau pentru cei ciobiți. În cazul în care nu există durere, cel mai bine ar fi că acele crăpături să se umple cu ciment special pentru dinți sau fixarea unei coroane. Coroanele se pot folosi că parte a tratamentului pentru alte tipuri de rupturi sau despicături.

În cazul în care dintele este deteriorat în interior și este rupt, dentistul poate recomanda îndepărtarea dintelui respectiv.

Cel mai bine este să mergi în vizită la medicul stomatolog și  să ai parte de o verificare amănunțită a danturii. Doar așa vei avea parte de cele mai bune rezultate iar medicul va fi cel care îți va comunica care este cel mai bun tip de tratament pentru dantura ta.

Dent Priority are grijă de dantura ta

Dent Priority este cu siguranță clinică stomatologică de care ai nevoie pentru a avea parte de o dantură perfectă. În cadrul acestui cabinet stomatologic vei găsi cei mai buni medici stomatologi care să îți ofere o dantură sănătoasă.