Buxismul este o problema care apare in mod inconstient. De cele mai multe ori persoanele care sufera de bruxism constientizeaza ca au aceasta problema abia atunci cand sunt atentionate de persoanele din jur ca scrasnesc dintii.
Bruxismul poate fi definit ca scrasnirea sau inclestarea dintilor in mod inconstient. Acest obicei va duce in timp la deteriorarea starii dintilor.
Poti descoperi ca suferi de bruxism doar atunci cand mergi la un control de rutina intr-un cabinet stomatologic si mediul observa ca smaltul dintilor este deteriorat. Acest obicei poate duce in timp la aparitia durerilor de dinti sau la sensibilitate dentara, in unele cazuri se mai poate ajunge si la tocirea dintilor. Atunci cand boala va avansa, tesuturile dentare vor fi afectate si retractia gingivala nu va intarzia sa apara.
Exista doua tipuri de bruxism, si anume:
Atat bruxismul dirun cat si cel nocturn trebuie sa fie tratate la timp deoarece ar putea duce in timp la aparitia unor probleme dentare serioase dar si altor complicatii.
Bruxismul nocturn este foarte greu de diagnosticat dar este din pacate cel mai frecvent intalnit. Persoanele care il observa de cele mai multe ori sunt partenerii care dorm langa persoana care are aceasta afectiune.
Bruxismul diurn apare ca o urmare a unor stimuli externi. Acesta apare fara ca persoana sa il constientizeze si apare de cele mai multe ori cand o persoana trece prin anumite stari emotionale sau prin situatii stresante.
Cauzele bruxismului nu sunt foarte clare dar pot exista totusi cativa factori genetici, fizici sau psihologici cu care aceasta afectiune este de cele mai multe ori asociata. Acesti factori sunt: tulburari de somn, odihna insuficienta, stres, anxietate, frustari, furie, dezvoltarea dentitie temporare cu cea permanenta, dezvoltarea disproportionata a oaselor maxilare si nu in ultimul rand malocluzie dentara.
Exista mai multi factori care pot creste riscul de apartie acestei afectiuni si printre acestia putem enumera:
Bruxismul se poate trata doar de catre un medic stomatolog. Medicul este cel care trebuie sa identifice problema si cauza care a dus la aparitia acesteia. Dupa care este recomandat ca medicul sa iti prescrie un tratament medicamentos.
Medicul stomatolog iti mai poate sugera unul dintre urmatoarele tratamente:
Cum poti preveni bruxismul?
Bruxismul nu are nevoie intotdeauna de tratament si poate trece de la sine. Dar iti poti preveni daca vei reduce stresul sau daca vei evita consumul de bauturi care contin cafeina sau alcool.
Bruxismul poate avea multe alte cauze si este recomanda sa apelezi la medicul stomatolog care poate identifica corect din timp aceasta afectiune. La clinica stomatologica Dent Priority poti gasi solutia pentru toate problemele tale.